TCM Betekend Traditionele Chinese Medicijnkunde.
TCM is de internationale verzamelnaam voor verschillende toepassingen van Chinese geneeskunde, zoals bijvoorbeeld acupunctuur.
Daarnaast zijn ook kruiden, voeding, massage en qi gong vormen van TCM. Vaak worden deze gecombineerd in een behandeling.

De natuur als grondslag
De Chinese geneeskunde is geworteld in de gedachte dat de mens een afspiegeling is van de natuur. De mens wordt gezien in zijn geheel, binnen de context van het dagelijkse leven. Je relaties, werk, denkwereld, je emoties, familiegeschiedenis, leefstijl maar ook de seizoenen en voeding zijn van invloed op je welbevinden. Zo geldt dit ook voor paarden.
Evenwicht
In de Chinese geneeskunde draait alles om evenwicht. Evenwicht is voor elk paard iets anders. Het is vaak een hele klus om het evenwicht te bewaren. Paarden krijgen vaak veel prikkels, we hebben steeds meer stress en minder tijd, en we komen alsmaar verder van de natuur te staan.
Het idee dat binnen het lichaam energie stroomt door energiebanen -meridianen- is al eeuwen oud. De meridianen zijn verbonden met dieper gelegen structuren zoals de organen, de weefsels, de hersenen. Ze zorgen voor de balans tussen de verschillende orgaansystemen en de daarmee geassocieerde functies.
Elke meridiaan heeft zijn eigen acupresuurpunten en elk punt heeft een specifieke invloed op de energie. Zo kan een behandeling volledig afgestemd worden op het paard.
Als Equine TCM therapeut wordt er gekeken naar het paard en de verschillende symptomen. Daar wordt de behandeling op afgestemd.
Vaak wordt TCM binnen de andere behandelingen toegepast