Fascia, wat is het eigenlijk?

Fascia, wat is het eigenlijk?

Wat is de taak van Fascia?
Het is de taak van Fascia om voeding, verbinding en beweging in het lichaam te vergemakkelijken.

Wanneer fascia gesmeerd en gezond is, wat betekent dat het voldoende voeding, zuurstof en doorbloeding krijgt, en zorgt voor afvalverwijdering.
Het werkt als smering tussen 'gewrichten' om zonder wrijving over elkaar te glijden maar toch verbinding te bieden.

Dat kan dus betekenen dat een orgaan over een orgaan glijdt, een spier die over een spier glijdt, een spier die over een bot glijdt, enz.
Wanneer fascia niet goed gesmeerd is, ontstaan ​​er verklevingen: gebieden die niet goed doorbloed, niet voldoende zuurstof krijgen, of een stagnerende afvalverwijdering hebben.

Dit kan oppervlakkig gebeuren (foto) maar ook op een dieper niveau dat je niet kunt zien.


Hiermee zie je een verminderd bewegingsbereik/compensatie, houdingsveranderingen, pijn en vaak een verhoogd risico op ziekten als gevolg van de bovengenoemde bewegingsaanpassingen of aangetaste weefselgezondheid.
Verklevingen zijn passief, maar belemmerend.

Fascia is een mooi, intelligent netwerk van spinnenwebachtig vezelig bindweefsel dat zo oppervlakkig bestaat dat het lichaam zijn vorm geeft en zo diep gaat als doordringende organen en botten. Er wordt zelfs aangenomen dat bloed en lymfe een vorm van vloeibare fascia zijn.

Wat doet Fascia nog meer?
Naast het faciliteren van beweging, fungeert fascia als een secundair zenuwstelsel en heeft het zijn eigen bewustzijn.


Fascia verwerkt sensorische en motorische informatie 10x sneller dan een neuron. Spieren kunnen niet zo snel samentrekken als fascia, wat betekent dat reflexen een fascia zijn, geen spier.

Dus als je je hand op een hete kachel legt en deze snel verwijdert, kunnen je hersenen verwerken wat er is gebeurd, en dat is een een reactie van de thermorecepters (temperatuurpropriocepters) in je huid die ervoor zorgen dat je fascia samentrekt.

Fascia is sterk geïnnerveerd (10x meer dan spieren, vermogen om zenuwimpulsen over te brengen) met vezels die zowel pijn-informatie als proprioceptieve-informatie (bewustzijn) naar de hersenen kunnen overbrengen.
Dit betekent dat fascia in hoge mate verantwoordelijk is voor houdings- en bewegingstekorten en een bron van pijn in de spieren.

Er moet echter worden overwogen wat het fasciale systeem allemaal beïnvloedt.
Gebit, hoefonbalans, problemen met de pasvorm van het hoofdstel of zadel, trainingshulpmiddelen, ziekten, zelfs dagelijks beheer zoals dieet of huisvesting kunnen allemaal de gezondheid van de fascie beïnvloeden.

Het is dus belangrijk voor eigenaren om proactief te blijven in het bodywork van je paard - om kleine problemen te voorkomen of te onderbreken voordat ze grote problemen worden!

Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld gevarieerd te trainen, of je paard regelmatig te laten losmaken door een sportmasseur.

Daarnaast biedt Nano CellCare een waardevolle toevoeging voor de gezondheid van je paard.
Omdat het hyaluronzuur zorgt voor meer aanmaak van collageen, wat bijdraagt aan de rekbaarheid van de spieren en de trekkracht van de pezen.

En de mineralen extra voeding aan het lichaam geven.
Terug

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.