Guasha, letterlijk 'schrapen' van 'ziekten door gestagneerde energie'.
Dit schrapen bestaat al sinds 200 jaar voor Christus en komt vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Waar het nog steeds gebruikt wordt. De techniek bestaat uit het schrapen van de huid met een gepolijste Jadesteen.

Met deze steen onder een bepaalde hoek schrapen over de spier, wervelkolom of de meridiaanbanen. Dit stevig schrapen veroorzaakt onderhuidse bloeduitstromingen vanuit de perifere haarvaten. Waardoor de doorbloeding geactiveerd wordt en afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Tijdens de behandeling kan je verschillende reacties van het paard verwachten, sommige paarden zijn heel introvert en zullen tijdens de eerste behandeling de 'kat uit de boom kijken' weer andere paarden vinden het spannend en willen wat gaan drentelen.

We kunnen het paard niet 'dwingen' om zich open te stellen, mijn praktijkervaring is dat ze na enkele behandelingen zich steeds meer durven openstellen en duidelijker worden waar de klachten zich bevinden.
Het is belangrijk dat het paard na de behandeling voldoende water ter beschikking heeft.

Voordelen Guasha
Open zetten van parasympaticus:
Voor ontspanning van lichaam en geest. Hypofyse maakt endorfine (de lichaamseigen pijnstiller) aan dit gaat via vloeistoffen en zenuwen naar alle stelsels om alles in balans te houden.

Ruimt verzuring op:
Letterlijk het veranderen van de zuurtegraad. Een te zuur paard kan last krijgen van hormoondisbalans, stijfheid, urine afwijking, stugge en doffe huid. Oorzaken hiervan vinden we vaak terug in het voerbeleid.

Traumaverkleving:
Het oplossen van emotionele blokkades. We roepen een onderhuidse bloeduitstorting op, eigenlijk een steriele ontsteking zodat alle benodigde mineralen en vitaminen hun werk kunnen doen waardoor verklevingen opgelost kunnen worden.

Door met de juiste intentie te schrapen zorgen we ervoor dat de energie gaat stromen waardoor trauma herinneringen kunnen verdwijnen en het paard deze kan loslaten.

Guasha helpt het paardenlichaam om afvalstoffen af te voeren en blokkades op te lossen. Ieder paard heeft last van afvalstoffen in zijn lichaam, alleen niet ieder paard zal dit op dezelfde manier laten merken aan zijn ruiter of trainer. Sommige paarden worden zenuwachtig, neurotisch en schrikachtig tijdens het trainen.

Heeft uw paard last van één of meerdere van onderstaande dingen, dan kan Guasha een oplossing bieden:
- gevoelige plekken op het lichaam
- schrikachtig en/of neurotisch tijdens het trainen
- staken tijdens het trainen
- wegvluchten tijdens het trainen
- gevoelloos op het lichaam, alsof je paard zich afsluit
- moeite met buiging naar één bepaalde kant
- onregelmatigheden tijdens het lopen zonder oorzaak in de benen.

Het is uiteraard belangrijk om bij ernstige klachten of blessures eerst je dierenarts te raadplegen en uit te zoeken of er aanwijsbare oorzaken te vinden zijn.

Guasha biedt goede ondersteuning tijdens het herstel van bijvoorbeeld peesblessures, overbelasting, rugklachten, spierklachten.

Ook als je paard geen specifieke klachten heeft kan een Guasha behandeling je paard ondersteunen. Stel je traint meerdere dagen per week en rijdt regelmatig wedstrijden, dan vraag je veel lichamelijke en mentale inspanning van je paard. Om te zorgen dat je paard goed in zijn vel zit en met plezier voor je blijft werken, kun je je paard regelmatig laten behandelen.

  • Elvira

    Vakvrouw met een groot hart voor paarden.
    Ik heb een merrie met heel weinig vertrouwen in mensen en daardoor boos gedrag.
    Met geduldige aanpak van Joëlle is dit gelukkig goed gekomen.

    Mijn merrie heeft en meer vertrouwen in mensen gekregen en zit veel beter in haar vel.

    Ook onze andere merrie heeft een paar keer een fijne behandeling gehad na blessure en is veel losser in haar lijf geworden.